Ksülitool

Ksülitool on üks tuntuimaid suhkrualkohole ehk polüool. Teised kasutatavad suhkrualkoholid on sorbitool, mannitool, maltitool, laktitool  ja uuemaist erütritool.1-3 Need on looduslikud magusained, mis on võrreldes suhkrutega mitte- või antikariogeensed.

Ksülitool mõjutab peamise hambaauke põhjustava bakteri Streptococcus mutans’i elutegevust, pidurdades selle paljunemist.4,5 Tavalisest süsivesikust saab bakter energiat ning ainevahetuse käigus eraldub hape ehk tekib happerünnak. Ksülitoolist bakterid energiat ei saa. Seepärast vähendab selle tarvitamine söögikorra lõpus happerünnakut. Lisaks soodustab ksülitoolipastilli (magus) maitse sülje eritumist, mis omakorda täiendavalt puhastab ja kaitseb hambaid. Ksülitool vähendab bakterite taseme langetamisega seoses ka hambakattu.6

Kliinilised uuringud (kaasa arvatud Eestis tehtud) ei ole suhkrualkoholide efektiivsust kaariese ennetuses üheselt kinnitanud ‒ tulemused on erinevad ja sõltuvad uuritavast grupist, suhkrualkoholi tarvitamise kestusest, päevasest kogusest ja vormist.1,7

Kasutatud kirjandus:

  1. Van Loveren, C. Sugar alcohols: what is the evidence for caries-preventive and caries-therapeutic effects? Caries Res 2004;38:286-93.
  2. Kawanabe, J., Hirasawa, M., Takeuchi, T. , Oda, T., Ikeda, T. Noncariogenicity of erythritol as a substrate. Caries Res 1992;26:358-62.
  3. de Cock, P., Bechert, CL. Erythritol. Functionality in noncaloric functional beverages. Pure Appl Chem 2002;74:1281-9.
  4. Lee YE, Choi YH, Jeong SH, Kim HS, Lee SH, Song KB (2009). Morphological changes in Streptococcus mutans after chewing gum containing xylitol for twelve months. Curr Microbiol 58:332-337
  5. Kakuta H, Iwami Y, Mayanagi H, Takahashi N (2003). Xylitol inhibition of acid production and growth of mutans Streptococci in the presence of various dietary sugars under strictly anaerobic conditions. Caries Res 37:404-409.
  6. Mäkinen KK (2010). Sugar alcohols, caries incidence, and remineralization of caries lesions: a literature review. Int J Dent 2010:981072
  7. Runnel, R., Mäkinen, KK., Honkala, S., Olak, J., Mäkinen, P-L., Nõmmela, R., Vahlberg, V., Honkala, E., Saag, M. Effect of three-year consumption of erythritol, xylitol and sorbitol candies on various plaque and salivary caries-related variables. Journal of Dentistry 2013; 41:1236-1244